top of page
  • Foto van schrijverGodfried Hartkamp

8 online video marketing doelen voor 2021


Online video marketing doelen voor 2021

Video is een krachtig communicatiemiddel, maar hoe zet je het succesvol in? Effectieve video marketing vereist een scherpe blik op je doelen. Wat wil je ermee bereiken? Wil je meer zichtbaarheid, betrokkenheid of naamsbekendheid voor je merk creëren? Of wil je het bereik onder je doelgroep vergroten? Elk doel vraagt om een eigen strategische aanpak. In deze blog licht ik de acht meest voorkomende online video marketing doelstellingen toe en welke strategieën je kunt toepassen voor meer impact.


1. Geloofwaardigheid en vertrouwen vergroten

Zien doet geloven’ en daarin schuilt de grote kracht van storytelling. Video’s waarin mensen persoonlijke verhalen vertellen komen geloofwaardiger over dan commercials. In de beleving van de kijker is het verhaal ‘waar gebeurd’ en dus te vertrouwen. Maak bijvoorbeeld een ‘over ons’ video in de vorm van een mini-docu of breng klantverhalen in beeld. Door te laten zien wie je bent en wat je doet vergroot je de geloofwaardigheid van je bedrijf of merk. Zo win je met video het vertrouwen van klanten, medewerkers of stakeholders.


Video van de Koekfabriek
2. Zeg meer in minder tijd met bewegend beeld

Één minuut video zegt meer dan duizend woorden. Ben je in staat jouw complete bedrijfsverhaal in 60 seconden te pitchen? Mensen hebben in de regel weinig tijd en zeker online is de aandacht spanne van je volgers en bezoekers extreem kort. Met een video kun je een verhaal verbeelden en een gevoel aan je boodschap meegeven. Een sterke video pitch heeft een herkenbare structuur met een duidelijk begin, midden en einde. Trigger de kijker met een relevant haakje, creëer een spanningsboog, houd de aandacht vast en sluit af met een call-to-action. Een dergelijke video doet het goed op een zakelijk platform zoals LinkedIn of andere netwerksites en natuurlijk op je eigen website.


Tip: ontdek tijdens een gratis strategiesessie hoe je online video effectief kunt inzetten.


3. Online video marketing voor het vergroten van je bereik

Wanneer je een product of dienst wilt lanceren of een verhaal hebt met nieuwswaarde, dan wil je dat aan zoveel mogelijk mensen vertellen. Er zijn verschillende marketing strategieën die je kunt gebruiken om het bereik van je doelgroep te vergroten. Wil je echt impact maken bij een grotere groep mensen, dan kun je het beste adverteren of zorgen dat media over jou publiceren. Het voordeel van publiciteit via andere media is dat je op een natuurlijke en geloofwaardige manier media-aandacht voor jouw bedrijf of merk kunt creëren. Maak een video die goed deelbaar is via sociale media en inspeelt op de interesse en vragen vanuit jouw doelgroep. Bijvoorbeeld een video waarin je vertelt hoe een maatschappelijk vraagstuk kan worden opgelost aan de hand van jouw dienst of product. Voor free publicity is het belangrijk dat jouw verhaal nieuwswaarde bevat. Als je video vooral bedoeld is ter promotie van een dienst of product, zul je meer succes hebben met sociale media advertising om de video gericht onder de aandacht te brengen bij je doelgroep.


4. Merkbekendheid vergroten met video marketing

Wanneer je een bedrijfsvideo maakt met als doel om meer naamsbekendheid voor je merk te creëren dan is het belangrijk om te weten wat jouw merk vertegenwoordigt. De manier waarop je jouw merk presenteert, moet zo sterk zijn dat mensen kunnen herkennen dat het door jou is gemaakt, zelfs als het logo er niet op staat. Dat begint bij de vragen: wie ben je, wat doe je, waarom doe je dat en wat is jouw onderscheidend vermogen? Dit merkverhaal vertaalt zich door in de vormgeving, het taalgebruik en de visuele uiting van jouw online video. Naamsbekendheid gaat hand in hand met een groter bereik. Zorg dus dat mensen buiten je bestaande netwerk je video te zien krijgen. Een strategie die ook goed kan werken voor sociale media is om een korte promo van ca 15 seconden uit je video te knippen. Deze promo video kun je vervolgens gebruiken in een campagne voor LinkedIn, Facebook, Instagram of YouTube om traffic naar je website of landingspagina te leiden waar de volledige video te zien is.


5. Video inzetten om meer leads te genereren

Is het voor jou belangrijk om met video meer leads te genereren? Voor dit doel is video vaak een onderdeel van een bredere online marketing campagne in combinatie met social media advertising. Als je video marketing wilt inzetten om klanten te laten kennis maken met jouw product of dienst, is het belangrijk om te zorgen dat er een actie aan vast zit (call-2-action). Zorg bijvoorbeeld dat potentiële klanten zich abonneren op je nieuwsbrief, zich inschrijven voor een training of een adviesgesprek. Je kunt voor deze vorm van leadgeneratie ook gebruik maken van interactieve video marketing tools. Met het videoplatform Vimeo kun je bijvoorbeeld in de videoplayer een klikbare call-to-action button toevoegen waarmee je e-mailadressen kunt verzamelen. Ook kun je op elk gewenst moment extra informatie tonen of een link om kijkers naar je website of app te leiden. Zo converteer je nieuwsgierige kijkers tot nieuwe gebruikers, klanten of medewerkers.


6. Een complex product simpel uitleggen

Wanneer een product of dienst heel complex of abstract is, kun je video gebruiken om snel een complex product of abstract idee eenvoudig uit te leggen aan je klanten. Zo’n ‘explainer video’ is een goede oplossing voor een financiële dienst, een technologisch ingewikkeld product of een concept dat nog realiteit moet worden. Wanneer alle handelingen van een product of dienst digitaal verlopen, helpen video’s en animaties om je product of dienst tot leven te brengen. Met een animatie heb je alle vrijheid en kun je informatie heel kernachtig en aantrekkelijk visualiseren. Een ‘live’ video kan goed werken als je een fysiek product hebt en je wilt uitleggen hoe je het product in elkaar zet of gebruikt. Je kunt de explainer video’s plaatsen op jouw YouTube kanaal of op een aparte pagina op je website.


7. Online betrokkenheid vergroten

Wil je video gebruiken om in contact te komen en te blijven met de mensen die je online volgen? Train jezelf, je medewerkers of klanten om regelmatig video’s te maken en te verspreiden via sociale media. Zo kun je snel en eenvoudig jouw volgers up-to-date houden van events, nieuwe producten, diensten en andere ontwikkelingen. Er zijn talloze manieren om professionele video’s te maken met de telefoon. Juist nu we elkaar niet altijd face-to-face kunnen ontmoeten, kan video helpen om in verbinding te blijven met jouw netwerk en online betrokkenheid vergroten.


8. Klanten online opleiden en trainen

Verkoop je online trainingen of heb je een webshop? Wil je jouw klanten iets leren of uitleggen hoe jouw product of dienst werkt? Product video's, demonstratievideo's, instructievideo's of video tutorials zijn allemaal vormen die dagelijks door bedrijven worden ingezet om klanten kennis en vaardigheden bij te brengen. In het afgelopen jaar heeft online video hierin een vogelvlucht genomen. Online lesgeven via Teams of Zoom met trainingsvideo’s is inmiddels gemeengoed geworden. Met video kun je klanten van je webshop helpen een juiste keuze te maken, stap voor stap laten zien hoe je een gerecht moet bereiden of demonstreren hoe je bepaalde functies kunt gebruiken op een telefoon. Door met video te laten zien hoe je jouw producten kunt gebruiken, verhoog je de koopbereidheid van de bezoekers op je website.


De belangrijkste succesfactor: emotie

Video kan als geen ander medium uitdrukking geven aan de emotie die je wilt communiceren. Door het persoonlijke verhaal achter jouw merk of product te visualiseren krijgt je bedrijf een gezicht. Zo kun je met video een warm gevoel overbrengen dat je niet in woorden kunt omschrijven. Video geeft als geen ander medium uitdrukking aan de emotie die je wilt communiceren. Daarmee kun je mensen raken en jouw boodschap versterken.


Wil je in 2021 de kracht van online video gebruiken om je marketingdoelstellingen te realiseren? Plan dan een gratis online video strategiesessie en ontdek in 45 minuten hoe je online video succesvol en effectief kunt inzetten voor jouw bedrijf of merk.

ความคิดเห็น


bottom of page