Engagement heeft alles te maken met inspelen op de nieuwste trends. Thuis sporten met online oefeningen erbij was eerst niet zo populair, maar werd in 2020 een hit. Hierin zag Fit For Free hun kans. Zij begonnen met het maken van video’s om thuis te kunnen sporten en dit leverde veel engagement op.
Video voor meer engagement
Het meest groeiende kanaal op dit moment is TikTok. Dit is niet voor niets: deze app speelt in op de trends van nu. Mensen willen geëntertaind worden en hebben een korte spanningsboog. Hier kun je non-stop swipen door allerlei korte video’s. Ook op andere kanalen zoals Instagram en Facebook voert video nog steeds de boventoon.
Naast de groeiende populariteit, werken video’s ook goed voor het algoritme van sociale media. Video’s zorgen ervoor dat mensen langer naar jouw post kijken. Hoe langer gebruikers bij jouw post blijven, hoe interessanter ze jouw content vinden volgens het algoritme. Dit zorgt ervoor dat de volgers die de video bekeken hebben, in het vervolg sneller jouw berichten te zien krijgen. Het gaat dus niet om het hebben van de meeste volgers of de meeste verkopen, maar om de verbintenis met je doelgroep. En voor het creëren van meer engagement, kun je op verschillende manieren gebruik maken van video.
Welke content werkt op TikTok?
TikTok draait vooral op trends, die je vervolgens ook vaak ziet verschijnen op Instagram. Of je daadwerkelijk mee zou moeten doen met deze trends, hangt van je doelgroep af. TikTok wordt namelijk voornamelijk gebruikt door kinderen en jongeren. Je zou bijvoorbeeld mee kunnen doen met challenges die bij jouw bedrijf passen, een kijkje achter de schermen geven, of how-to video’s maken. Deze how-to video’s zijn al jaren populair op Youtube, maar worden nu ook op TikTok erg interessant. Zoek uit wat het beste past bij jou en jouw bedrijf en durf ook uit je comfortzone te stappen.
Tip: ontdek tijdens een gratis strategiesessie hoe je online video effectief kunt inzetten.
Wat werkt op Instagram en IGTV?
Instagram is over het algemeen iets informeler dan Facebook, vanwege de wat jongere doelgroep die de app gebruikt. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan het beantwoorden van vragen die jouw doelgroep wellicht zou kunnen hebben. Doe dit op een laagdrempelige manier, om het persoonlijk te houden en zorg dat alles snel duidelijk is. Je wil namelijk de aandacht van je volgers vasthouden. Op IGTV is een goede manier voor het creëren van engagement, om een serie te bedenken. Plaats met regelmaat video’s omtrent hetzelfde onderwerp. Zo geef je kijkers een reden om terug te komen.
Soorten video’s op Facebook en LinkedIn
Op Facebook is meer ruimte voor professionelere video’s. Hier zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een mini-docu. Deze kun je ook doorplaatsen op LinkedIn en gebruiken voor de website. Hiermee straal je professionaliteit en transparantie uit, omdat je mensen een relevant verhaal over jouw bedrijf vertelt. Hier lees je meer over de voordelen van een mini-docu. Verder geldt voor Facebook, net zoals op alle kanalen, dat relevantie belangrijk is. Geef je kijkers te allen tijde een reden om jouw video’s te kijken.
Gebruik van korte video’s
Korte, snappy video’s worden steeds populairder. Heb je niet gelijk de aandacht getrokken, dan scrollen mensen weer door. Gemiddeld heb je 3-15 seconden de tijd om de aandacht van je kijker te trekken. Zorg dus dat in de eerste paar seconden van de video al duidelijk is waar het over gaat.
Op TikTok moeten video’s korter zijn dan een minuut. Het is hier makkelijker dan op iedere andere app om naar de volgende video te swipen. Hier heb je dus eigenlijk nog minder tijd om de aandacht van de gebruiker te trekken. Hoe sneller en krachtiger, hoe beter.
Gebruik van video’s langer dan een minuut
Waar wel ruimte is voor langere video’s, is op IGTV en Facebook. Maar ook hier geldt nog steeds: de eerste seconden zijn het belangrijkst. Op IGTV kun je kiezen voor een preview van 60 seconden. Het is handig hier gebruik van te maken en vlak voor het einde de nieuwsgierigheid te wekken. Zo kunnen gebruikers ervoor kiezen om op de video te klikken om verder te kijken.
Als bedrijfsaccount kun je makkelijk zien wanneer je kijkers gemiddeld afhaken bij jouw video. Probeer dus verschillende lengtes uit en kijk wat voor jou het beste werkt.
3 video-tips voor sociale media
Zorg voor herkenbaarheid
Herkenbaarheid is belangrijk voor de naamsbekendheid van jouw merk. Zorg ervoor dat de grafische vormgeving van je video’s aansluit op de branding en visuele identiteit van je bedrijf. Als alles wat je plaatst op elkaar aansluit, zullen mensen je gaan herkennen en zich hechten aan jouw merk. Hierbij kun je denken aan een logo, herkenbare kleuren, of het steeds laten terugkomen van een bepaald onderwerp.
Stel vragen aan je doelgroep
Vragen stellen geeft mensen het gevoel dat ze gehoord worden en het zorgt voor meer interactie. Dit kun je makkelijk doen door live te gaan op Instagram of Facebook. Hier krijgen al jouw volgers een melding van, dus zij worden hoe dan ook herinnerd aan jouw merk. Het aantal kijkers van livestreams in 2020 steeg voor Facebook met 50% en voor Instagram met maar liefst 70%. Kijkers kunnen vragen stellen via de chat, en je kunt de livestream opslaan. Hoe dan ook is dit een goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen en een band op te bouwen met je doelgroep.
Richt je niet op verkopen
Als bedrijf is natuurlijk het uiteindelijke doel om je product of dienst te verkopen. Maar laat je dit te duidelijk doorschemeren, dan zijn volgers snel klaar met jouw merk. Probeer kijkers kennis te laten maken met jouw aanbod, op een leuke manier. Het maken van sportvideo’s voor thuis gebruikt Fit For Free om een band te behouden met bestaande en nieuwe klanten aan te trekken. Ze geven namelijk gratis iets weg, om hier op de lange termijn winst mee te maken. Het maken van video’s is dus een investering, waar je veel waarde voor terugkrijgt.
Wil je nou ook video gaan inzetten op sociale media? Lees dan hier meer over onze werkwijze, of plan een gratis online video strategiesessie in en ontdek in 45 minuten hoe je online video succesvol en effectief kunt inzetten voor jouw bedrijf of merk.
Comments