top of page
  • Foto van schrijverGodfried Hartkamp

Mini-docu als ideaal format voor je bedrijfsvideo


Mini-docu ideaal format voor bedrijfsfilm
Jeannot Nijpjes en cameraman Edwin van den Akker tijdens opnamen bij De Koekfabriek

Elke bedrijfsvideo die Verhaalmakers produceert is eigenlijk een mini-documentaire over je bedrijf, merk of product. De reden waarom we uitsluitend documentaire stijl video's produceren is niet alleen omdat we fan zijn van het genre. Het is ook de meest oprechte en authentieke manier om je bedrijf te laten zien en te promoten.


Wat is een mini-docu?

Een mini-docu is een korte documentaire waarin de kernwaarden en missie van een bedrijf worden belicht. Het bedrijf vertelt wat voor product of dienst ze maken en waarom. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden neemt de mini-docu je mee in het merkverhaal van het bedrijf. Mini-docu's volgen het format van een lange documentaire, maar vertellen een eenvoudiger verhaal in een kortere tijdspanne. Vaak niet langer dan twee minuten. Om indruk te maken met je mini-docu, is het dus van groot belang dat je snel tot de kern komt.


Een korte bedrijfsfilm met echte mensen

In een mini-docu combineer je beelden van activiteiten en bedrijfsprocessen met interviews. Vaak is het de oprichter of leidinggevende die het verhaal vertelt, afgewisseld met andere belangrijke medewerkers of tevreden klanten. Deze interviews worden gebruikt om de kerncompetenties, kernwaarden en unieke sterke punten van het bedrijf of merk te benadrukken. Door echte mensen te gebruiken en het verhaal te visualiseren met beelden van de dagelijkse praktijk, vertel je met een mini-docu een eerlijk en geloofwaardig verhaal. Ideaal voor merken die vertrouwen willen opbouwen bij bestaande en nieuwe klanten.


Jouw bedrijfspitch in 2 minuten op video

Hoewel mini-docu’s langer kunnen zijn, raden we aan je aan om je mini-docu één tot maximaal twee minuten te houden. Het kijkersaantal daalt al dramatisch na één minuut, dus hoe langer je bedrijfsvideo is, hoe kleiner de kans dat kijkers je mini-docu helemaal afkijken. Documentaires en speelfilms volgen vaak een verhalende structuur met een aantal onverwachte wendingen. Het verhaal draait om een hoofdpersoon die worstelt met een dilemma waarna het plot zich ontwikkelt tot een climax. Mini-docu's hebben die tijd niet en in plaats daarvan volgen mini-docu's een vereenvoudigde verhaalstructuur. In een mini-docu moeten kijkers zich snel kunnen focussen op één personage, activiteit, evenement of aspect van je bedrijf.


Een mini-docu vertelt de kern van jouw merkverhaal

Om je mini-docu op een beknopte, eenvoudige en krachtige manier te vertellen hanteren we dezelfde principes waarmee je een merkverhaal vertelt. We zoeken naar de antwoorden op de vragen: waarom, hoe en wat. Waarom ben je als ondernemer je bedrijf gestart? Wat drijft je, wat is je missie? Hoe ga je te werk en wat is je unieke onderscheidende kracht? Wat doet je bedrijf precies? Natuurlijk is er ruimte om andere aspecten van je bedrijf te belichten. Je kunt wat meer vertellen over wie je klanten zijn, een praktijkvoorbeeld benoemen of een persoonlijke anekdote aanhalen. Maar uiteindelijk is je merkverhaal de kern van je mini-docu. Het belangrijkste wat je nodig hebt om snel en bondig een compleet verhaal te vertellen.


Bedrijfsvideo's in verschillende vormen en stijlen

Mini-docu's zijn er in talloze vormen en stijlen. Wanneer we een mini-docu over je bedrijf maken, dan vertellen we graag het persoonlijke verhaal van de ondernemer achter het merk of product. Deze vorm heeft dan meer de stijl van een profiel of portret van de oprichter. Het verhaal gaat over hoe en waarom hij of zij ervoor koos om zijn bedrijf te starten. Is het doel van de mini-docu om een specifiek project of product te promoten? In dat geval ligt het meer voor de hand dat meerdere personen verschillende aspecten en voordelen van het project of product benoemen.

Bereik nieuwe klanten met een mini-docu

Met een mini-docu bereik je gegarandeerd veel nieuwe potentiële klanten. Je onthult een belangrijk aspect van je bedrijf dat anders onzichtbaar is voor bezoekers van je website. Misschien gebruik je nu al content- en videomarketing en ben je opzoek naar een nieuwe manier om je zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten. Een mini-docu kan je helpen nieuwe klanten aan te trekken en via social sharing nieuwe bezoekers te bereiken.


Wil je een mini-docu over je bedrijf laten maken? Plan dan vandaag nog een gesprek met onze creatieve videomaker om te bespreken welk verhaal je wilt vertellen om toekomstige klanten te boeien en te overtuigen.


Comments


bottom of page